Squashist

Mis on squash?

Squash on põnev ja tempokas reketimäng, mida mängitakse spetsiaalsel neljaseinalisel väljakul. See pakub mängijatele intensiivset füüsilist ja vaimset väljakutset, nõudes kiiret liikumist, teravaid reaktsioone ja nutikat strateegiat. Mäng, kus kaks mängijat võistlevad võidukalt tihedas lahingus, lüües väikest kummist palli välkkiirelt vastu seinu, et üksteist üle kavaldada.

Squashi lühendatud reeglid (EST) ning täispikk version reeglitest (ENG).

Squash sobib kõigile

Ükskõik millisel sportlikul tasemel mängija ka poleks, sobib squash igaleühele, sest see on lõbus! Vahet pole kas oled algaja või edasijõudnu, väljakul on alati tore ning seal juhtuvad situatsioonid, mis sind ja sinu vastast koos naerma panevad.  Platsivälisel ajal seltskonnaga muljeid jagades tuleb tõdeda, et  keegi ei lähe spordiklubist kunagi halva tujuga ära! On uuritud ka mängu mõju mentaalsele tervisele ning järeldatud, et squashi mängimine alandab oluliselt stressitaset. Ükskõik mis sind ka ei vaevaks, väljakul lihtsalt ei ole aega millegi rohkemaga tegeleda, kui palli ja sõbralike vastastega.

Alustada on lihtne

Squash ei vaja palju varustust ning algtõed saavad kiiresti selgeks. Samas on squashis tippu tõusta võrdlemisi raske. Mida parem mängija ja kõrgem liiga, seda kiirem on mäng, kus oma oskusi tuleb näidata. Sprintides, vahetpidamata väljakul liikudes, ilma pikemate puhkepausideta ja vahetevahel lausa tunni aja jooksul järjest. Alal pikalt tegutsenud mängijad tõdevad, et see vajab mängijapoolset tõelist pühendumust, arendamaks oma kiirust, vastupidavust, tugevust, paindlikkust ja tegelemist samaaegselt aktiivselt oma vaimse valmisolekuga seda kõike kooskõlla viia. Nende kõikide osade kombineerimine ja arendamine korraga, teeb tippu jõudmise katsumusterohekeks ning neid mängijaid, kes sellega hakkama saavad, võib rahumeeli nimetada kõige võimekamateks ja motiveeritumateks sportlasteks üleüldse. Squash on ala, mida võiksid kõik spordihuvilised vähemalt korra-kaks proovida, isegi kui pole plaani tõsisemalt tegelema hakata. Proovida just sellepärast, et võibolla see on ka sinu jaoks see õige kombinatsioon lõbususest ja spordist; tervest kehast ja vaimust!

Kõige tervislikum spordiala

Squashi mängimisel saab terve keha võrdlemisi lühikese aja jooksul väga intensiivse treeningu, proovile pannakse mängija oskus kontrollida reketit, palli ning mängija vastupidavus üleüldiselt. Sealjuures on sama oluline mängija mentaalne tasakaal, sest keskenduma peab nii enda mängule kui ka vastase järgmistele käikudele. Mäng nõuab paljudesse erinevatesse suundadesse lühikesi kiireid sprinte, vahelduva aeglasema mänguga, mis arendab mängija tasakaalu ja koordinatsiooni uutele tasemetele. Tegemist on väga komplekse treeninguga, mis mõjub kõigile lihastele. 30 minutiga kulutad rohkem kaloreid kui ühelgi teisel spordialal, seetõttu peetakse squashi üheks parimaks alaks oma keha sportlikku vormi saamiseks või vormi hoidmiseks.

Squash on olümpiaala! Los Angeles 2028

Sportlikult ambitsioonikad mängijad saavad läbi squashi seada endale ühe kõige kõrgema eesmärgi – olümpiamedali. 
Squash valiti esmakordselt 2028.aastal toimuvatele olümpiamängude kavasse, mis suurendab kiiresti squashi populaarsust ning võimalusi profesionaalsel tasemel spordiga tegeleda. 

squashitreenerid

Algaja meelespea

Enne väljakule minemist tutvu squashi reeglitega (või kutsu treener neid endale selgitama).

Jalatsid

Vali squashitossud või sisespordialade harrastamiseks mõeldud jalanõud. Need peavad olema libisemiskindlad ning tald ei tohi põrandale jätta tumedaid jälgi. Kuna squash on intensiivne mäng, siis vigastuste ärahoidmiseks vali jalanõud, mis on piisavalt kerged, jalga toestavad ning piisava “lööke pemendava” võimega.

Reket

Võta enne oma reketi ostmist laenutusest või sõbralt paar erinevat reketit ja proovi nendega palli lüüa. Tavaliselt leitaksegi sobiv reket tunnetuse järgi. Reketeid on erinevas kaalus ja kujuga – valik erinevatel tootjafirmadel on suur. Ära unusta, et reketiga käib kaasas ka grip ehk riba, mis pannakse ümber käepideme, et reketit oleks parem käes hoida.

Silmakaitsmed

Silmakaitsmed on kohustuslikud lastele ja juuniormängijatele, täiskasvanutele vabatahtlikud. Nagu prillidega ikka, tuleb leida endale sobiv suurus. Proovi erinevaid prille ja leia endale sobivad.

Pall

Palle on erinevaid. Vali pall vastavalt mängutasemele. Võistluspalli on kõige raskem soojaks saada ning see nõuab kiiret mängu ja tugevaid lööke. Seetõttu ei ole soovitatav algajatel selle palliga mängida, sest külma palliga ei saa õiget mängurõõmu tunda.

Näitena Dunlopi pallide selgitused:

Max – Sinist värvi ja pisut suurem, kui teised pallid. Algajate pall. Põrkab kergemini, kui teised pallid (Karakalil punase täpiga).

Progress – Ilma täppideta must pall. Harrastajatele (Karakalil valge täpiga).

Competition – Üks kollane täpp. Kasutatakse enamasti treeningutel.

Pro – Kahe kollase täpiga pall. Kasutatakse võistlustel.